ОБЛАСНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» З ПИТАНЬ СOVID-19: 0800 50 70 70 (у робочі дні з 8:00 до 17:00, обідня перерва 13:00 -14:00)
HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

5 порад як уберегти дітей від гострих кишкових інфекцій

5 порад як уберегти дітей від гострих кишкових інфекцій
30 Серпня, 2022Новини

З дорослішанням дитини світ довкола неї стає все більшим. Батьки знають, що його пізнання супроводжується не лише поганим настроєм через чужу іграшку в пісочниці, а й більш неприємними випробуваннями. Розширюючи коло спілкування на прогулянках, у гостях чи в групі дитячого садочка, дитина стикається зі збудниками різноманітних інфекцій, зокрема й гострих кишкових.

Гострі кишкові інфекції – є найпоширенішими інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими тісно контактує дитина.

Зрозуміло, що коли дитина перебуває в дитячому садочку, за її безпеку і здоров’я має відповідати заклад: закуповувати якісні продукти, забезпечувати їхнє належне зберігання, приготування та дотримання персоналом харчоблоку санітарно-гігієнічних норм. Якщо ж малюк не відвідує садок, батьки мають самостійно дбати про профілактику гострих кишкових інфекцій. Це не складно, головне – дотримуватися простих, але ефективних правил:

  1. Підтримуйте чистоту.Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.
  2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це! Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мийте руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.
  3. Ретельно готуйте їжу.Їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Молоко необхідно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці.

Для різних продуктів необхідна різна температура, наприклад: 63°С – для цілих шматків яловичини, свинини, телятини й баранини; 71°С – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини; 74°С – для всієї домашньої птиці, включно з курячим та індичим фаршем; 74°С – для страв із додаванням яєць; 63°С – для шинки; 63°С – для риби. Єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа – використати харчовий термометр, оскільки її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.

  1. Зберігайте їжу при безпечній температурі.Коли йдеться про харчування маленької дитини, страви, що приготовлені для неї, бажано вживати відразу або протягом години після приготування. А якщо і зберігати при кімнатній температурі, то не більше двох годин, у спеку (при температурі повітря більше 32 °С) – не довше 1 години. На пакуванні чітко зазначені терміни та температурні умови зберігання продуктів, яких необхідно дотримуватися.

Не розморожуйте продукти за кімнатної температури та у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури. Це необхідно робити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.

  1. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Не забувайте пояснювати дитині, що не можна вживати воду з відкритих джерел! Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Візьміть до уваги, що одним із найдієвіших методів профілактики ротавірусних інфекцій є щеплення. На жаль, від норовірусів вакцини немає. Також для профілактики гострих кишкових інфекцій важливо змалку привчати дитину дотримуватися правил особистої гігієни, адже без цього самих лише старань батьків буде замало.

Нові публікації

  • (без назви)
  • Discover the Thrill of Free Roulette Online
  • The Ultimate Guide to Penny Slot Machine Online
  • Experience the Thrill of Free Blackjack Games Online
  • Gambling establishments with Mastercard: A Comprehensive Guide

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • Чер 14

    What are the best Casino Games for Beginners? One of...

  • Discover the Thrill of Free Roulette Online Чер 13

    Are you a follower of online casino games? Do you...

  • The Ultimate Guide to Penny Slot Machine Online Чер 13

    If you’re a fan vulkan vegas casino of slots but...

  • Experience the Thrill of Free Blackjack Games Online Чер 13

    Blackjack, likewise called twenty-one, is just one of one of...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський Обласний Центр Громадського зоров'я.

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×