Один долар, витрачений на шкільне харчування, дає дев’ять доларів економіці країни, – ВООЗ
Минулого року МОЗ спільно з ВООЗ, Центром громадського здоров’я, центрами контролю і профілактики хвороб реалізували проєкт «5 кроків до здорового харчування». У 60 школах Івано-Франківської, Кіровоградської, Харківської областей і м. Києва реалізована інтенсивна інформаційно-просвітницька кампанія щодо впливу раціонального харчування на здоров’я. Вона охопила 3100 учнів і 650 вчителів. Тож у планах – розширити проєкт на решту країни. Все для того, аби турбуватися про дітей і навчити їх робити правильний вибір на шляху до здоров’я.
За даними ВООЗ, в середньому 29% європейських дітей віком від 7 до 9 років мають надлишкову вагу (в різних країнах ці показники варіюються від 6% до 43%). У середньому 12% дітей цього ж віку мають ожиріння. Менш як 50% щодня споживають свіжі фрукти і менш як 35% – овочі.
Водночас шкільне середовище може допомогти дитині споживати більше корисної їжі упродовж дня, а отже – зробити її здоровішою. Експерти ВООЗ вважають: інвестиції у харчування школярів – найефективніші, бо вони є внеском у майбутнє країн, адже знижують ризики розвитку неінфекційних хвороб і передчасної смертності, а якщо говорити мовою цифр, то 1 $, витрачений на шкільне харчування, дає 9$ для економіки країни.
Торік Україна долучилася до інших 96 країн-учасниць Коаліції шкільного харчування. Ціль об’єднання – до 2030 року забезпечити кожній дитині доступ до здорового харчування в школі. Участь у Коаліції розширить доступ нашої країни до найсучасніших досліджень та кращих практик, а також дозволить залучати додаткові інвестиції у реформу.
Довідково: Україна розпочала реформу шкільного харчування за ініціативи першої леді Олени Зеленської ще у 2020 році. За три роки вдалося досягти важливих законодавчих змін: затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей. Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів, де кухарі-тренери проходять навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.
Реформа має надійних партнерів. За сприяння першої леді Олени Зеленської та фінансової підтримки Фонду Говарда Баффета на Київщині збудована фабрика-кухня. Така ж будується на Харківщині.
4 жовтня Уряд ухвалив постанову «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році», згідно якої передбачається розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам в обсязі 2 мільярдів гривень на забезпечення шкільного харчування дітей у 2024 році. Це дасть змогу забезпечити харчуванням майже 800 тисяч учнів початкових класів (1-4 класи).
Та найголовніше – навіть в умовах повномасштабної війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року https://moz.gov.ua/uk/kultura-zdorovogo-harchuvannja-z-ditinstva-urjad-uhvaliv-strategiju-reformuvannja-sistemi-shkilnogo-harchuvannja-do-2027-roku.