ОБЛАСНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» З ПИТАНЬ СOVID-19: 0800 50 70 70 (у робочі дні з 8:00 до 17:00, обідня перерва 13:00 -14:00)
HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Гострі кишкові інфекції: понад 20 тисяч українців перехворілі з початку року

17 Липня, 2024Новини

В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ), проти 17 111 за аналогічний період минулого року. Найбільше випадків ГКІ медики зафіксували в Одеській – 2 313, Дніпропетровській — 1 721, Львівській — 1 832 та Вінницькій областях — 1 660.

Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. А найпоширенішими факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та  кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. У спеку важливо бути особливо обережними, слідкувати за чистотою рук, посуду; їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.

Профілактика ГКІ:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; 
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води – передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

  • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах; 
  • мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
  • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
  • використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
  • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
  • в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Нагадаємо, у літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Нові публікації

  • Online Online Casinos Accepting PayPal: A Safe and Convenient Settlement Alternative
  • Кожен дорослий має вакцинуватися від дифтерії раз на 10 років
  • Публічне управління на деокупованих територіях: стартує нова освітня програма
  • ХАНТАВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ УРАЖАЮТЬ НИРКИ ТА ЛЕГЕНІ: ЯК УБЕРЕГТИСЯ
  • Всесвітній день донора крові: одна донація крові рятує до трьох людських життів

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • Online Online Casinos Accepting PayPal: A Safe and Convenient Settlement Alternative Чер 19

    PayPal has established itself as one of the most relied...

  • Кожен дорослий має вакцинуватися від дифтерії раз на 10 років Чер 18

    Ви пам’ятаєте, коли востаннє робили щеплення від дифтерії? Якщо від...

  • Публічне управління на деокупованих територіях: стартує нова освітня програма Чер 17

    Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим спільно з Харківським...

  • ХАНТАВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ УРАЖАЮТЬ НИРКИ ТА ЛЕГЕНІ: ЯК УБЕРЕГТИСЯ Чер 17

    Хантавірусні інфекції — група зоонозних (переносяться тваринами й передаються людині)...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський Обласний Центр Громадського зоров'я.

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×