1 березня — Всесвітній день імунітету
За спостереженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише 10% людей мають потужний імунітет, а ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Відтак у решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.
Імунітет – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.
Початок весни – чи не найгірша для імунітету пора року, адже він виснажений боротьбою з зимовими вірусами та інфекціями, а також авітамінозом.
Медики впевнені: не можна зміцнювати імунітет, постійно вживаючи імуностимулятори. Адже медикаментознi препарати допомагають лише короткостроково – доки їх використовуєш. Імунна система «не гумова» – вона не може постійно працювати у режимі повної бойової готовності. Якщо її стимулювати штучно, то по завершенні дії препарату рівень захисту впаде майже до нуля. Навіть рослинні адаптогени (женьшень, елеутерокок, ехінацея) не будуть панацеєю при такій ситуації. Відтак для підвищення імунітету потрібен час. Вживати адаптогени варто починаючи з малих доз, підвищуючи їх раз на тиждень. А якщо людина раптом почне приймати великі дози, то настане зворотна реакція – пригнічення імунітету. Втім, не варто самому призначати подібні препарати, а обов’язково проконсультуватися із лікарем-імунологом, хоча можна звернутися до свого сімейного лікаря, дільничного терапевта чи педіатра.
Велику роль у формуванні імунітету відіграє нервова система. Адже під час емоційного стресу наднирники виробляють стресові гормони, які знижують активність імунної системи. А ще функціонування імунної системи залежить від стану печінки. Печінка – головний очищувач крові і при потраплянні вірусу саме вона постачає «будівельний матеріал» для вироблення імунною системою антитіл (зокрема, інтерферону). Коли вірус потрапляє в організм через слизову оболонку органів дихання, починається вироблення імуноглобуліну А. Ці антитіла зв’язують та деактивують вірус, а вироблення імуноглобулінів залежить від здатності печінки продукувати відповідні клітини. Тому для імунітету треба насамперед очистити та активізувати діяльність печінки. Адже недарма її називають «королевою організму». Крім того, дуже важливо налагодити правильне харчування, зокрема, забезпечити достатнє надходження вітаміну А (саме він необхідний для нормальної роботи печінки). Також необхідно слідкувати за мікрофлорою кишківника, адже він бере безпосередню участь у формуванні імунітету. Це найбільший бар’єрний орган людини. Харчування має бути таким, щоб мінімізувати гнилісні процеси у кишківнику – тобто, вживати більше злаків, овочів у будь-якому вигляді (вони містять клітковину), хліб грубого помолу, молочнокислі продукти.
Головне – зрозуміти, що імунітет людини залежить від того, що i як вона їсть. Завдання людини – забезпечити імунній системі матеріал та можливість виконувати свою роботу.
Важливість збереження та зміцнення імунітету стало актуальним у період поширення коронавірусної інфекції. І вже не для кого не секрет, що саме профілактичні щеплення проти COVID-19 здатні зменшити ризик захворіти на цю недугу, убезпечити від небажаних ускладнень а відтак – налаштувати імунітет на ефективний спротив хворобі.