ОБЛАСНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» З ПИТАНЬ СOVID-19: 0800 50 70 70 (у робочі дні з 8:00 до 17:00, обідня перерва 13:00 -14:00)
HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Чернігівщина – на Європейському регіональному саміті шкільного харчування: обмін досвідом і нові можливості для розвитку

14 Листопада, 2024Новини

Перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування відбувся 12-13 листопада у Києві. Головна мета заходу – об’єднати зусилля для зміцнення програм шкільного харчування не лише в Європі, а й за її межами.

Саміту передувало приєднання України до Коаліції шкільного харчування у 2023 році. Саме ця зустріч дала можливість продемонструвати досягнення нашої країни в реформуванні шкільного харчування, а також отримати нові ідеї для подальшого розвитку.

Подія зібрала близько 500 учасників із різних куточків України та світу. Від Чернігівщини долучилися заступник голови ОДА Іван Ващенко, начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика, керівництво Кіптівської, Куликівської та Чернігівської громад.

Саміт урочисто відкрив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який у своєму виступі зазначив, що здоров’я наших дітей – безумовний пріоритет України: «1,8 млн учнів середніх шкіл забезпечені харчуванням. З них близько половини харчуються безкоштовно гарячими сніданками або обідами за рахунок коштів, які надає держава. З цього навчального року безкоштовне гаряче харчування доступне для усіх учнів початкових класів. Цього року Уряд спрямував на місця 2 млрд грн».

Загалом, за словами Прем’єр-міністра, реалізуються 172 проєкти, які створять комфортні умови приготування їжі та харчування для понад 150 тис. учнів: «1,5 млрд грн ми виділили на капітальний ремонт шкільних їдалень та на закупівлю для них сучасного обладнання».

Реформу шкільного харчування в Україні іноземним делегатам презентували перша леді Олена Зеленська, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Перша леді нагадала про ключові етапи запуску реформи, яка розпочалася ще до повномасштабної війни, та наголосила на важливості адаптації програми в умовах воєнного часу.

«Їжа – значна складова успіхів у навчанні й житті. Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Міністерство економіки, представників громадських організацій, включно з експертами в галузі харчування, кухарів, лікарів, нутриціологів, дієтологів – і почали діяти, крок за кроком», – сказала Олена Зеленська.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів про чотири стратегічні цілі реформи, які сприяють не лише покращенню харчування в школах, а й розвитку місцевих громад та формуванню культури здорового способу життя серед дітей. Йдеться про посилення спроможності громад, модернізацію інфраструктури шкільних їдалень, розвиток кадрового потенціалу та комунікацію здорового харчування.

«Цьогоріч ми маємо 1,5 мільярда гривень субвенцій на облаштування харчоблоків у шкільних їдальнях. Здорове харчування дітей у школах починається з оновлення обладнання та перегляду підходів до всього технологічного процесу. Найголовніше, що ми повинні усвідомлювати: коли говоримо про реформу шкільного харчування, ми маємо на увазі не лише забезпечення дітей обідами, а й більш глобальні питання – створення нової культури здорових харчових звичок», – зазначив Оксен Лісовий.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поділився досягненнями реформи шкільного харчування, нагадавши, що за чотири роки її впровадження розроблено нове меню для шкіл, розпочато модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів, а також проведено національні форуми для представників громад.

«Мета реформи шкільного харчування – сформувати у дітей здорові харчові звички та закріпити їх. Бо це про збереження їх здоров’я і зараз, і в майбутньому. Тому попри війну ми продовжуємо активно працювати над втіленням реформи. І нам є чим пишатися: це і оновлені норми харчування, в які закладені усі необхідні для гармонійного розвитку дітей продукти, і затверджене сезонне меню, і вимоги до безпеки харчових продуктів. Ми з радістю готові ділитись цим досвідом з партнерами по Коаліції заради того, аби її амбітна мета – забезпечити кожній дитині до 2030 року можливість щодня отримувати здоровий, поживний обід у школі – була досягнута», – наголосив Віктор Ляшко.

Саміт проходив на двох сценах – головній та регіональній, що дозволило охопити широкий спектр тем.

На головній обговорювалися ключові питання, пов’язані зі шкільним харчуванням та його впливом на суспільство. Учасники зосередилися на кількох основних темах, зокрема, забезпеченні якісного харчування для школярів як в Європі, так і в Україні, а також його впливі на успішність учнів та їхнє загальне самопочуття. Іншою важливою темою стала роль харчування у здоров’ї дітей.

Предметом окремої дискусії став економічний аспект програм шкільного харчування. Спікери обговорювали, як реалізація таких програм не тільки покращує життя учнів, а й може сприяти розвитку місцевих економік через підтримку фермерів та створення нових робочих місць в регіонах.

Ще однією важливою темою саміту стали ініціативи сталого фінансування програм шкільного харчування. Учасники обговорювали механізми забезпечення довгострокового фінансування цих програм, що є критично важливим для їхньої стійкості та подальшого розвитку.

На другій, регіональній, сцені саміту йшлося про реалізацію програм шкільного харчування на місцевому рівні. Зокрема, порушено питання модернізації шкільних їдалень і кухонь, а також необхідності будівництва нових об’єктів і оновлення наявних для покращення інфраструктури. Говорили і про підготовку спеціалістів, які працюватимуть за новими стандартами.

Для всіх гостей саміту протягом першого дня працювала шоу-кухня, де кухарі готували страви зі шкільного меню. Всі учасники мали змогу їх скуштувати, оцінити якість і смак.

Крім того, працювала експозона, де було представлено близько 40 проєктів з різних регіонів України, які на власному прикладі демонстрували, як реформа шкільного харчування реалізується на місцях.

Здобутки та напрацювання презентувала і Чернігівщина. Так, на сьогодні виконується Обласна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, що передбачає збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням, оновлення харчоблоків та їдалень, підготовку фахівців для організації гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти.

Цьогоріч область отримала 52,5 млн грн державної субвенції на харчування учнів 1-4 класів. Додатково Всесвітня продовольча програма ООН упродовж поточного навчального року фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів для школярів молодшої ланки, які навчаються у 242 школах області.

Безкоштовно на Чернігівщині харчуються понад 36 тисяч учнів, із них майже 26,5 тисячі – діти, які постраждали внаслідок воєнних дій, понад дві тисячі – з-поміж ВПО.

Опановувати теорію сучасних технологій здорового харчування продовжують майстри виробничого навчання закладів професійної освіти. Процесом перенавчання охоплено шкільних кухарів та працівників харчоблока.

Зусиллями громад реалізовано два проєкти з модернізації харчоблоків – у Чернігівській гімназії № 34 та Корюківському ліцеї № 1. У десяти закладах загальної середньої освіти за рахунок державної субвенції та співфінансування із місцевих бюджетів триває ремонт харчоблоків на загальну суму 100 млн грн. Окремо за державні кошти будується приміщення для нової їдальні Іванівського ліцею. Крім цього, фінансову підтримку область отримала від організацій DECIDE і ACTED. Триває пошук донорів, які допоможуть реалізувати проєкти зі створення кулінарного хабу з функціоналом опорної кухні на базі Чернігівського центру професійно-технічної освіти та базової кухні в Прогресівському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Загалом саміт об’єднав представників більш ніж 20 міжнародних організацій, серед яких – Всесвітня продовольча програма (WFP), Temet International Oy Ltd, Італійське агентство з розвитку співпраці (AICS), Консорціум досліджень у сфері шкільного харчування та охорони здоров’я, JICA, Партнерство з розвитку дітей, KEK-CDC, Швейцарське агентство з розвитку та співпраці (SDC) та Світовий банк, ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, ПРООН (UNDP), Швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE. У заході взяли участь представники урядів та посольств понад 20 країн.

Нові публікації

  • (без назви)
  • Discover the Thrill of Free Roulette Online
  • The Ultimate Guide to Penny Slot Machine Online
  • Experience the Thrill of Free Blackjack Games Online
  • Gambling establishments with Mastercard: A Comprehensive Guide

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • Чер 14

    What are the best Casino Games for Beginners? One of...

  • Discover the Thrill of Free Roulette Online Чер 13

    Are you a follower of online casino games? Do you...

  • The Ultimate Guide to Penny Slot Machine Online Чер 13

    If you’re a fan vulkan vegas casino of slots but...

  • Experience the Thrill of Free Blackjack Games Online Чер 13

    Blackjack, likewise called twenty-one, is just one of one of...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський Обласний Центр Громадського зоров'я.

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×