HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Адміністративна частина
      • ВІДДІЛ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ
      • Відділ економічної статистики
      • Відділ медичної статистики, моніторингу та оцінки
      • Відділ обробки медико-статистичної інформації
      • Інформаційно-аналітичний відділ
      • Відділ координації та розвитку медичних інформаційних систем
      • Господарський відділ
  • Новини
  • Контакти

Харчування та профілактика онкохвороб: які продукти знижують, а які підвищують ризик розвитку раку

20 Жовтня, 2025Новини

Крім базових поживних речовин, продукти, які ми вживаємо, мають забезпечувати організм компонентами, що допомагають захищати клітини від пошкоджень і підтримувати імунну систему: вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину.

Збалансоване харчування може суттєво знизити ризик розвитку деяких видів онкологічних захворювань, тоді як надлишок певних продуктів і вживання алкоголю – навпаки його підвищують. Знання про те, які механізми стоять за цими зв’язками, допомагає робити свідомі щоденні вибори на користь здоров’я. 

Продукти, які знижують ризик розвитку раку 

Фрукти та овочі містять вітаміни С, Е, фолієву кислоту, антиоксиданти, поліфеноли та каротиноїди, що нейтралізують вільні радикали і зменшують хронічне запалення. Такі сполуки, як сульфорафан (у броколі) чи флавоноїди (в ягодах), допомагають клітинам відновлювати пошкоджену ДНК. 

Користь: доведено, що регулярне споживання фруктів та овочів знижує ризик колоректального раку, а також раку легенів і молочної залози. 

Риба багата на омега-3 жирні кислоти, які допомагають контролювати запалення, зменшують пошкодження клітин і підтримують здоров’я клітинних мембран. 

Користь: дослідження свідчать, що регулярне споживання риби асоціюється з нижчим ризиком раку молочної залози та простати. 

Цільнозернові продукти та клітковина – джерело складних вуглеводів і харчових волокон, які прискорюють проходження їжі через кишківник та зменшують контакт слизової з канцерогенами. Крім того, мікрофлора перетворює волокна на коротколанцюгові жирні кислоти, які мають протипухлинну дію.  

Користь: профілактика колоректального раку. 

Молочні продукти є джерелом кальцію, який бере участь у регуляції росту клітин, та корисних бактерій, які підтримують здорову мікробіоту. 

Користь: помірне вживання молочних продуктів сприяє пригніченню розвитку пухлинних процесів, у тому числі в товстій кишці та передміхуровій залозі.  

Продукти, які підвищують ризик розвитку раку 

Червоне м’ясо (свинина, яловичина, баранина) та оброблене м’ясо (копченості, ковбаси, сосиски, бекон) містять багато насичених жирів та потенційних канцерогенів, які підвищують ризик розвитку багатьох видів раку, як-от рак шлунку, печінки та нирок. Оброблене м’ясо також містить нітрати й нітрити, що можуть перетворюватися на канцерогенні сполуки нітрозаміни. 

Ризик раку: ВООЗ класифікує оброблене м’ясо як канцероген (група 1), а червоне – як ймовірний канцероген (група 2A). 

Смажене м’ясо містить канцерогенні сполуки: гетероциклічні аміни, які утворюються під час обробки м’яса за високих температур (смаження на сковороді чи на вогні), та поліциклічні ароматичні вуглеводні, які утворюються внаслідок неповного згоряння органічних речовин. 

Ризик раку: часте вживання смаженого м’яса може підвищувати ризик розвитку раку підшлункової залози, раку простати і колоректального раку. 

Алкоголь чинить руйнівну дію на верхню частину травного тракту, печінку, товсту кишку та груди. Вживання тютюну одночасно з алкоголем значно підвищує ризик розвитку раку. 

Ризик раку:будь-яка кількість алкоголю збільшує ризик виникнення раку ротової порожнини, гортані, стравоходу, печінки, грудей та ін. 

Насичені жири та продукти з високим глікемічним навантаженням (солодке) – за надмірного вживання можуть сприяти хронічному запаленню та метаболічним змінам, що стимулюють поділ клітин. 

Ризик раку: підвищується ймовірність розвитку раку грудей та раку простати. 

Збалансоване харчування – здоровіший організм 

Раціон, багатий на овочі, фрукти, рибу, цільнозернові та молочні продукти, разом з обмеженням вживання алкоголю та червоного м’яса, забезпечує організм необхідними нутрієнтами та є потужним інструментом профілактики раку. Маленькі зміни в щоденному раціоні можуть мати великий вплив на здоров’я в довгостроковій перспективі. 

Пам’ятайте: здоровий спосіб життя – це не лише харчування, а й регулярна рухова активність та відмова від тютюну і алкоголю. 

Нові публікації

  • «Доступні ліки» поповнилися новими лікарськими засобами — що увійшло до оновленого переліку
  • Сучасне раннє втручання: зміна парадигми в наданні послуги та погляд фахівців.
  • Найпоширеніша травма війни: що треба знати про контузію
  • Прості речі, які допомагають нашому психічному здоров’ю бути OK
  • Розширений неонатальний скринінг: пів мільйона досліджень на рідкісні захворювання виконали немовлятам в Україні

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Листопад 2025
  • Жовтень 2025
  • Вересень 2025
  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Адміністративна частина
      • ВІДДІЛ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ
      • Відділ економічної статистики
      • Відділ медичної статистики, моніторингу та оцінки
      • Відділ обробки медико-статистичної інформації
      • Інформаційно-аналітичний відділ
      • Відділ координації та розвитку медичних інформаційних систем
      • Господарський відділ
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • «Доступні ліки» поповнилися новими лікарськими засобами — що увійшло до оновленого переліку Лис 12

    31 жовтня 2025 року ще дванадцять торговельних найменувань лікарських засобів...

  • Сучасне раннє втручання: зміна парадигми в наданні послуги та погляд фахівців. Лис 12

    Сучасне раннє втручання – це комплексна, міждисциплінарна система допомоги дітям,...

  • Найпоширеніша травма війни: що треба знати про контузію Лис 11

    Деякі травми війни залишаються невидимими або майже невидимими, але напряму...

  • Прості речі, які допомагають нашому психічному здоров’ю бути OK Лис 11

    Мозок залучений до всіх процесів життєдіяльності, як і будь-який інший...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×