Профілактика отруєнь грибами
Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами у 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків не було. На Чернігівщині грибами отруїлося двоє людей.
Основними причинами отруєнь є використання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Тяжкість отруєння обумовлюється тим, що гриби містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.
Якщо ж ви все-таки вирішили внести в свій раціон харчування гриби і щоб запобігти отруєнню медики радять:
- купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, уникати купівлі грибів на стихійних ринках;
- збирати і купувати тільки ті гриби, в яких ви впевнені;
- не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, в колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірити, при можливості, гриби на наявність в них радіоактивних речовин;
- не збирати гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих червивих або ослизлих;
- не збирайте пластинчаті гриби – отруйні гриби маскуються під них;
- якщо на поляні росте бліда поганка то грибів, що ростуть поряд, краще не брати. Спори поганок можуть вітром переноситись на інші гриби і, таким чином, їх отруювати;
- порівнюючи зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, пам’ятайте, що вони не завжди відповідають дійсності і можуть ввести вас в оману;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- при несприятливих погодних умовах (затяжних дощах або посухах) їстівні гриби накопичують отруйні речовини;
- ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, теж викиньте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання;
- при обробці кип’ятіть гриби слід 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злити. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- такі гриби, як зеленушка, дубовик містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
- значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статися отруєння;
- не купуйте на базарі суміші грибів із різних їх видів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів;
- суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Первинні ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: (нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження частоти пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок, марення, поява галюцинацій).
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
- категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще взагалі відмовитись від вживання грибів, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи і життя своєї родини та своє власне життя.