ОБЛАСНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» З ПИТАНЬ СOVID-19: 0800 50 70 70 (у робочі дні з 8:00 до 17:00, обідня перерва 13:00 -14:00)
HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Зменшення споживання солі — це простий, але ефективний крок до збереження здоров’я

15 Травня, 2025Новини

Цього року на 12–18 травня припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі, створений для підвищення уваги до важливості здорового харчування та впливу солі на наше здоров’я. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає — майже 10% усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.

Центр громадського здоров’я нагадує про важливість обмеженого вживання солі й можливості комфортного переходу на здоровіший раціон.

Чому варто контролювати споживання солі 

Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров’я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб.

Скільки солі безпечно вживати щодня

Оптимальна добова норма становить не більше 5 грамів — це приблизно одна чайна ложка солі.

Українці ж вживають 12,6 г солі на добу, про це свідчать результати національного дослідження STEPS у 2019 році. Аналогічні результати показало нещодавнє дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, проведене методом телефонного опитування CATI.

Як зменшити кількість солі у раціоні

1.⁠ ⁠Смак — у спеціях! Орегано, часник, базилік, куркума, лимонний сік — вони допоможуть замінити сіль і додати аромату стравам.

2.⁠ ⁠Не соліть «на автоматі». Спробуйте страву — можливо, солити вже й не потрібно.

3.⁠ ⁠Менше ковбас, твердого сиру і соусів — у цих виробах солі більше, ніж у чипсах.

4.⁠ Вивчайте етикетки. Віддавайте перевагу продуктам, які містять менше солі або позначку «low sodium».

5.⁠ ⁠Зменшуйте вживання солі поступово. За 2–3 тижні рецептори адаптуються — і менш солоні страви можуть здаватися навіть смачнішими за ті, до яких ви звикли.

6. Обирайте йодовану сіль. Це допомагає запобігти йододефіциту та його наслідкам для здоров’я.

Нові публікації

  • Кожен дорослий має вакцинуватися від дифтерії раз на 10 років
  • Публічне управління на деокупованих територіях: стартує нова освітня програма
  • ХАНТАВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ УРАЖАЮТЬ НИРКИ ТА ЛЕГЕНІ: ЯК УБЕРЕГТИСЯ
  • Всесвітній день донора крові: одна донація крові рятує до трьох людських життів
  • Військові (жінки і чоловіки) можуть безоплатно зберегти свої репродуктивні клітини.

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • Кожен дорослий має вакцинуватися від дифтерії раз на 10 років Чер 18

    Ви пам’ятаєте, коли востаннє робили щеплення від дифтерії? Якщо від...

  • Публічне управління на деокупованих територіях: стартує нова освітня програма Чер 17

    Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим спільно з Харківським...

  • ХАНТАВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ УРАЖАЮТЬ НИРКИ ТА ЛЕГЕНІ: ЯК УБЕРЕГТИСЯ Чер 17

    Хантавірусні інфекції — група зоонозних (переносяться тваринами й передаються людині)...

  • Всесвітній день донора крові: одна донація крові рятує до трьох людських життів Чер 17

    14 червня щорічно відзначають Всесвітній день донора крові. Цьогорічне гасло...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський Обласний Центр Громадського зоров'я.

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×