В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій

Йдеться про 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Про це на брифінгу «Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика» повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя https://www.youtube.com/watch?v=CJcENYaGTmo&t=5s .
Гострі кишкові інфекції – є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.
Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:
- Ротавірусна інфекція– 3533 випадки;
- Сальмонельоз– 1028 випадків;
- Шигельоз– 97 випадків;
- Вірусний гепатит А– 103 випадки;
- Ботулізм– 51 випадок.
«За 6 місяців 2022 року на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Ботулотоксин – це надзвичайно небезпечно!», –розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоровʼя.
Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках: непатраної соленої чи вʼяленої. Якщо така риба додатково перебувала під відкритим сонячним промінням – це ідеальне середовище для розмноження ботулотоксину. Але і без цього вона небезпечна, адже ботулотоксин розмножується в кишківнику риби та отруює її всю.
Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:
- дотримуйтесь гігієни рук;
- мийте їжу під проточною водою;
- термічно оброляйте їжу;
- не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;
- не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
- висушуйте посуд після його миття;
- якщо маєте сумніви в якості води – прокіпʼятіть її;
- вакцинуйтесь.