ОБЛАСНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» З ПИТАНЬ СOVID-19: 0800 50 70 70 (у робочі дні з 8:00 до 17:00, обідня перерва 13:00 -14:00)
HealthFlex
×
  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Відбувся завершальний регіональний форум в межах реформи шкільного харчування.

10 Квітня, 2024Новини

Дев’ятнадцятий за ліком захід підсумував черговий етап роботи над реформою – каскадне навчання – коли регіони вчилися один в одного запроваджувати нові стандарти. Мета незмінна – попри виклики повномасштабної війни спільними зусиллями забезпечити українських дітей якісним, здоровим, збалансованим гарячим харчуванням. 


deuce vaughn jersey brandon aiyuk jersey brandon aiyuk jersey fsu jersey justin jefferson lsu jersey keyvone lee jersey penn state jersey purdy jersey brandon aiyuk jersey oregon ducks jersey deuce vaughn jersey deuce vaughn jersey college football jerseys deuce vaughn jersey aiyuk jersey

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відкрив дискусію щодо чинників, які сприяють формуванню здорового способу життя у дітей. За його словами, здоров’я – не лише право людини, а іноді – вибір. Щоби виростити міцну націю, потрібно навчати дітей бути здоровими змалечку:

«9 з 10 передчасних смертей в Україні спричинені неінфекційними захворюваннями, серед них – і серцево-судинні. Знизити ризики розвитку більшості таких хвороб допомагає здорове харчування і регулярна фізична активність. Та це – навички, яких потрібно набути. Реформа шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської, якраз і націлена на те, щоб допомогти дітям сформувати навички здорового харчування та прищепити культуру здорового способу життя вже в дитинстві, що дозволить уникнути проблем зі здоров’ям у дорослому віці». 

Загалом у межах форуму відбулося кілька дискусійних панелей, які продемонстрували успіхи впровадження реформи шкільного харчування в Україні. Зокрема, говорили про ефективне планування фінансових процесів, організацію закупівель, модернізацію харчоблоків, розроблення нових технологічних карт і меню, кулінарні хаби, навчання працівників, що залучені до харчування дітей тощо. 

Від червня 2023 року відбулися 19 регіональних форумів у Київській, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Хмельницькій, Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Волинській, Сумській, Черкаській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській областях. У них взяли участь 2807 учасників, представники 1213 органів управління освітою, 1194 громади, 100 районних військових адміністрацій.

У результаті всі перелічені регіони розробили власні стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року – з урахуванням місцевих особливостей.

«Реформа стала дійсно всеукраїнською. Не продиктованою згори, а горизонтальною. Увібрала в себе багатий досвід, різні особливості, найефективніші рішення. Ожила й запрацювала. Коли борешся за якість харчування, неминучим викликом стає вартість порції. А вона постійно зростала через спровоковані російським нападом інфляцію та зниження платоспроможності родин. Але завдяки нашим форумам регіони гідно відповіли й на цей виклик: на початку 2024 року багато з них почали виділяти на харчування більше коштів, особливо для пільгових категорій і молодших школярів. Чому роблю на цьому акцент? Бо реалізуємо реформу в час загрози. Для нас, для наших дітей. І протиставити загрозі маємо ще більше піклування», – наголосила ініціаторка реформи перша леді України Олена Зеленська. 

Тож реформа триває. По всій країні модернізуються харчоблоки, обладнуються базові та опорні, будуються фабрики-кухні. Навчаються команди (при чому йдеться не тільки про кухарів, а й про керівників закладів освіти, уповноважених та фахівців з публічних закупівель, медичних і дієтичних сестер, кухарів і шеф-кухарів закладів). Тільки онлайн-навчання на платформі «Прометеус» щодо практичних аспектів вимог харчового законодавства пройшли 49 478 освітян.

Нові публікації

  • Гострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика вліткуЯк фізичний стан впливає на ментальне здоров’я та що з цим робити
  • Гострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика влітку
  • На Чернігівщині вперше відзначили День загиблих медиків: їх пам’ять вшанували в Катерининській церкві
  • «Безбар’єрність – це коли можеш»: обласна стоматполіклініка стала доступнішою для маломобільних людей
  • Обласні медичні заклади отримали чергову допомогу з Німеччини

Рубрики публікацій

  • Інформаційні матеріали COVID – 19
  • Заходи
  • Круглі столи
  • Наші видання
  • Новини
  • Нормативно-правова база в роботі з COVID-19
  • Профілактика
  • Центр Громадського Здоров`я

Архів піблікацій

  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018

По всім питанням, Ви можете звернутися до нас:

+38 (0462) 60-44-03

adminociat@ukr.net

14000, м.Чернігів, вул. Любецька, 7а

Швидкі посилання

  • Головна
  • Про центр
    • Загальна інформація
    • Структура
    • Структурні підрозділи
      • Медично-статистична частина
        • Відділ економічної статистики
        • Відділ медичної статистики
        • Відділ пропаганди здорового способу життя
        • Відділ впровадження інформаційних технологій
      • Відділ фінансового забезпечення
  • Вакцинація від COVID-19
  • Новини
  • Контакти

Останні новини

  • Гострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика вліткуЯк фізичний стан впливає на ментальне здоров’я та що з цим робити Лип 11

    Коли ми переживаємо стрес або життєві труднощі, першою реагує не...

  • Гострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика влітку Лип 11

    За перший тиждень липня в Україні зафіксовано два спалахи захворювань,...

  • На Чернігівщині вперше відзначили День загиблих медиків: їх пам’ять вшанували в Катерининській церкві Лип 11

    Вчора на Чернігівщині, як і в усій Україні, вперше відзначили...

  • «Безбар’єрність – це коли можеш»: обласна стоматполіклініка стала доступнішою для маломобільних людей Лип 10

    Отримати повний спектр послуг з лікування захворювань порожнини рота в...

Створенний 2020 рік. Усі права захищенні.
Чернігівський Обласний Центр Громадського зоров'я.

Коронавірус (COVID-19)

Телефони горячої лінії: 0 800 50 70 70 або 095 001 03 40 

×